Cała Japonia w jednym miejscu!
Najświeższe wiadomości, artykuły i ciekawostki

ISSN 2450-3193

Kultura JAPOŃSKIE SŁODYCZE

Hanami

31.05.2013 | 20:00
Autor: Anna Kotek

Z notki wydawniczej: Słodycze japońskie to jedna z pierwszych, tak kompleksowych publikacji poświęconych japońskiemu cukiernictwu wydanych w języku europejskim.

Najnowsza książka Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek to bogato zilustrowane kompendium wiedzy  na temat japońskich słodyczy. Zawiera wiele odniesień do prasy, sztuki sekwencyjnej, portali kreujących trendy, stron internetowych tradycyjnych japońskich cukierni, producentów słodyczy i innych książek o tematyce kulinarnej. W pracy ukazano przykłady potraw, które w pewnym stopniu wpłynęły na rozwój japońskiej kultury żywieniowej. Ta książka ukazuje, że wagashi to nie tylko produkty spożywcze ale przede wszystkim ważny element świąt religijnych czy ceremonii herbaty. Jak sama autorka podkreśla

Japońskie słodycze są mostem łączącym świat dawnych tradycji ze współczesnością, skłaniającym do refleksji, są małym odłamkiem zamierzchłych czasów, wyrazem szacunku dla przodków, bóstw i Buddów, talizmanem przynoszącym szczęście oraz broniącym przed ingerencją sił nieczystych. Przy ich pomocy można przekazać każdemu uczucie zachwytu, miłości, przyjaźni, szczęścia a nawet smutku i złości. Jak nic innego oddają ducha Kraju Kwitnącej Wiśni poprzez nawiązanie do przyrody, sezonowość, umiłowanie piękna, pustkę czy nietrwałość. Przy ich pomocy można przedstawić historię Archipelagu Japońskiego i zmiany zachodzącej w jego obyczajowości.

Te słowa są idealnym komentarzem książki, pokazując ogromną wagę słodyczy na japońskiej scenie kulinarnej.  

W obyczajowości ludów azjatyckich istnieje przekonanie, że spożywanie potraw jest czymś więcej niż tylko zaspokajaniem potrzeb biologicznych a słynny, francuski smakosz doskonale to wyraził słowami: Powiedz mi co jesz, a powiem ci kim jesteś. Gotowanie i jedzenie kryje w sobie wiele emocji, więc jeśli chcemy poznać Japończyków, ludzi, którzy uczynili z jedzenia ucztę, zarówno dla ciała, jak i ducha przyjrzyjmy się jak i co jedzą.

Autorka zwraca też uwagę na kwestię pojmowania słowa „słodycze”. W Europie potrawy oceniamy w kategoriach: smak, zapach, wygląd. W Japonii jednak doznania kulinarne nie ograniczając się jedynie do tych trzech pojęć. Dla nich ważną funkcję odgrywa również odgłos wydawany podczas jedzenia, tekstura czy faktura. Można więc zaryzykować stwierdzenie, że w Kraju Kwitnącej Wiśni istnieje szersze spektrum smakowe a Japończycy nastawieni są na większą ilość doznań kulinarnych.

Głównym tematem tej książki są słodycze japońskie ale dzięki różnym komentarzom autorki, nijako między wierszami, poznajemy kulturę japońską przedstawioną w kolorowym świetle smaków i barw. Ten kto dopiero zaczyna swoją przygodę z kuchnią japońską zdecydowanie zachwyci się szczegółowością i ogromną wiedzą jaką można czerpać z tej książki. A dla znawców i fanów kuchni japońskiej jest to świetne podsumowanie i uzupełnienie wiedzy na temat japońskich słodyczy.

To nie jest tylko książka dla smakoszy czy fanów słodkości, to przewodnik zawierający tematy z zakresu etykiety stołowej, przyrządzania i podawania posiłków czy roli jedzenia w obrzędach religijnych.  Czytając ją poznajemy nie tylko ważną terminologię ale też podłoże historyczne i wpływy chińskie, koreańskie w sztuce kulinarnej Japonii. To dobra lektura smaków, która inspiruje ciekawymi przepisami i nieraz pobudza wyobraźnię i apetyt.

Jeśli chcecie poznać odpowiedzi na pytania: Dlaczego owija się czekoladę w złote sreberko? Czym jest piąty smak zwany umami? Jakie są najbardziej kaloryczne słodycze Japonii? Oraz co jadali ludzie okresu Jōmon, Yayoi i Kofun dowiecie się tu, pierwszej takiej książce o japońskich słodyczach.

Słodko polecam.

SYLWETKA AUTORA

TAGI:

kuchnia   literatura  

NASZE ARTYKUŁY

NAJPOPULARNIEJSZE ARTYKUŁY

Kitsune - japońskie lisy

Komu macha maneki-neko?

PATRONUJEMY

PARTNERZY

Partnerzy
Partnerzy
Partnerzy
Partnerzy
Partnerzy
Partnerzy